VERANDERMANAGEMENT

Veranderen is voor anderen?

Verandering vindt altijd plaats. Op grote en op kleine schaal. Veranderen is mensenwerk. Ook als het bijvoorbeeld gaat om het implementeren van een nieuw digitaal of logistiek systeem.

Draagvlak creëren! Vrijwel dagelijks slaat deze uitspraak mij om de oren. In veel gevallen ook wanneer ik aan het begin sta van een nieuwe veranderopdracht. Voor mij een moment om wat meer onderzoek te doen. Ga je ervan uit dat draagvlak gecreëerd wordt? Gaan WIJ vertellen hoe ZIJ moeten veranderen?

Of onderzoeken we waar het draagvlak zich al bevindt en nemen wij de mensen mee in de (gewenste) verandering?

Verandering vanuit intrinsieke motivatie is het meest duurzaam. Het is niet zomaar een vinkje dat gezet kan worden. Het brengt initieel vaak spanning en weerstand met zich mee. Iets wat ik graag functioneel inzet ten opzichte van het gezamenlijke doel.    En dat vraagt om vertrouwen, veiligheid, verantwoordelijkheid en veerkracht. Kernwaarden die in ieder verandertraject van COACH A LOT een belangrijke rol spelen

Als verandermanager neem ik mijn jarenlange ervaring binnen het bedrijfsleven mee. Ik ken en begrijp de (primaire) processen en spreek de taal van zowel bestuur, directie, leidinggevenden als de overige medewerkers. 

Een belangrijk aspect van mijn werkstijl is verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid nemen om je uit te spreken. Om vertrouwen, veiligheid en veerkracht te verlangen. En net zo goed om verantwoordelijkheid te géven. De verantwoordelijkheid om, zowel individueel als collectief, te realiseren wat zich binnen de cirkel van invloed en/of binnen de cirkel van betrokkenheid begeeft.

Hoe ik dat doe?

In eerste instantie neem ik de tijd om een helder beeld te krijgen van de veranderopdracht. Niet zelden blijkt er zich toch nog een vraag áchter het initiële vraagstuk te bevinden. Het gaat mij goed af om al snel tot de kern, de omvang en complexiteit hiervan te komen. 

Afhankelijk van de vraag geef ik (praktisch) vorm aan de strategie en uitvoering van de veranderopdracht. Heldere en efficiënte communicatie hierover is essentieel. Hierin begeleid ik zowel intern en desgewenst extern mijn opdrachtgevers graag!

Zoals gezegd. Veranderen is mensenwerk! En daar zet ik dan ook op in. Met een breed scala aan interventies op zowel individueel, team- en organisatieniveau sta ik voor duurzame verandering, waarmee ik mijn rol als verandermanager graag steeds en steeds kleiner maak.