LEIDERSCHAPSCOACHING

Keep it simple stupid.

Voelde het altijd maar zo simpel hè. 

Vanuit ervaring weet ik dat leidinggevenden regelmatig frustratie, gedoe en een energielek ervaren. Dat zij maar weer eens diep zuchten na een moeizaam gesprek met de ‘bureauklever’, de ‘binnenloper’, of de ‘ja-knikker/nee-doener’.

Veelal hoor ik in eerste instantie terug van leidinggevenden dat zij meer willen delegeren, willen dat medewerkers meer verantwoordelijkheid nemen en verlangen naar een meer zelfsturend team. 

Het zijn voorstelbare en zeker ook realistische doelen. Toch ligt de basis daarvan vaak anders dan men in eerste instantie vermoedt. 

Een eerste belangrijke stap is dat jij je als leidinggevende realiseert welke verschillende rollen jouw leiderschap van zich vraagt. En dat jij je bewust wordt van de rol die jouw gesprekspartner aanneemt. 

Efficiënt leiderschap is meer dan alleen vaardigheden en technieken, het vraagt om een mindset gericht op groei.

Al komen deze zeker aan bod, het gaat verder dan alleen vaardigheden en (gespreks)technieken. Ook hier spelen vertrouwen, veiligheid, verantwoordelijk en zeker ook veerkracht een belangrijke rol.

 Een belangrijke rol vóór jou en dóór jou als leidinggevende.

Als leidinggevende met een mindset gericht op groei, betreft het groei voor de leidinggevende zelf en het vertrouwen in groei voor zijn/haar medewerkers. Zomaar een paar vragen die ik je erover zou kunnen stellen;

💫 Wil je delegeren of nog steeds monitoren en controleren?

💫 Wanneer neem jij verantwoordelijkheid en wanneer gééf jij het?

💫 Weet jij waar jouw cirkel van invloed overgaat in die van betrokkenheid?

💫 Vertrouw jij erop dat de ander zelf een oplossing kan vinden voor zijn/haar probleem? 

💫 Geef of ontneem jij die ander iets als jij ‘overneemt’?

 💫 (H)erken jij het verschil tussen iets vragen als je iets wilt weten en vertellen als je iets te zeggen hebt?

Zoals verwacht loopt alles anders...

Dus wil jij als leidinggevende (individueel en/of in teamverband) oa. aan de slag met meer coachend leiderschap, gesprekstechnieken, rollen, triggers en valkuilen, veerkracht tijdens verandering en onvoorziene omstandigheden? Spar dan eens met mij over de mogelijkheden.